Om Kalle och Hobbe

Kalle och Hobbe är en tecknad serie skapad av Bill Watterson om sexårige Kalle och hans tygtiger (eller?) Hobbe.

 

Kalle och Hobbe (på engelska Calvin and Hobbes) publicerades som en strippserie i mer än 2400 dagstidningar världen över under tio år, från den 18 november 1985 till den 31 december 1995. Den har översatts 50 olika språk och även publicerats i olika samlingsalbum som sålt mer än 45 miljoner exemplar. Trots att serien var en stor succé som älskades av läsare i alla åldrar så beslutade Bill Watterson att avsluta serien den 31 december 1995. Sedan dess publiceras repriser i dags- och serietidningar.

 

I Sverige gick Kalle och Hobbe i tidningen Serieparaden men gavs även ut i julalbum och samlingsböcker av Semic, Carlsen Comics, Egmont och Cobolt förlag.

 

Kalle och Hobbe – Den kompletta samlingen

I maj 2020 startade Apart förlag en kickstarter-kampanj för att samla ihop pengar för att ge ut samtliga 2700 dagstrippar och 450 söndagssidor samt alla bonusbilder som publicerats eftersom en komplett och kronologisk utgivning inte varit möjlig att få tag på. Kampanjen stöddes av 1 534 personer som tillsammans bidrog med över 2,5 miljoner kronor.
 

 
Under de tre åren som Kalle och Hobbe – Den kompletta samlingen tog att produceras tillkom ytterligare 455 förköpare som bidrog med närmare ytterligare en miljon kronor.
 
Du hittar Kalle och Hobbe – Den kompletta samlingen på Apart förlags hemsida. Där går det även att lägga vantarna på bonusboken Pojken med tigern, den bonusbok som trycktes upp med fanart och bonustexter till alla backare och förköpare (trycktes endast i 2000 exemplar), samt Söndagar 1985–1995.